S/S Warkaus – Viafin Process Pipingin kunnostuksen jälkeen ikuinen

Laiturin päässä lepää mykistävä näky: Satavuotias hinaajahöyrylaiva Warkaus, jonka pieni pelastusvene on tietenkin nimeltään Näpistys. Warkauden kotisatama sijaitsee Ristiinassa, Saimaan vesialueen läntisimmässä kolkassa.


Paul Wahl & Co:n valmistama S/S Warkaus on 1910 valmistunut hinaajahöyrylaiva, joka toimii nykyään huvikäytössä Saimaalla ja on Museoviraston perinnelaivarekisterissä.

Perinnelaivan korjaukseen Museovirasto myönsi 10 000 euron avustuksen. Kattila kunnostettiin vaihtamalla tuubiputket ja lieskauunin sidepultit. Työn tarkasti Höyrypursiseuran kattilantarkastaja.

Viafin Process Piping toteutti lieskauunin uusien sidepulttien paikalleen laittamisen, sovittamisen ja hitsauksen. Sidepultit sovitettiin käsityönä lopulliseen mittaansa ja muotoonsa, jonka jälkeen ne silloitettiin molemmista päistä ennen hitsausta. Hitsattava materiaali esilämmitettiin ja pidettiin lämpimänä koko hitsausprosessin ajan. Näin varmistettiin hitsauksen työn laatu ja hitsaussaumojen pitävyys. Työ toteutettiin Viafin Process Piping Oy:n Lappeenrannan alueyksikön toimesta, jossa aluepäällikkönä toimii Panu Järvinen, puh. 050 340 7535.

Kapteeni Pauli Löppönen on todella tyytyväinen työn jälkeen ja voi nyt omien sanojensa mukaan luovuttaa hyvillä mielin kokonaan kunnostetun laivan seuraavalle sukupolvelle. “Laiva on nyt ikuinen”, hän sanoo.

Yhteistyöterveisin,
Tuomas Tuomela
Toimitusjohtaja, Viafin Process Piping Oy